ProTechnic Motorsport Kft. - Chiptuning és Motoroptimalizálás teljesítménymérő padon
 
Vissza a kérdésekhez

Opel dpf és egr kikapcsolás

(2018. Május 06.)

Kérdés:

Tisztelt Cim!

Meggyőző a honlapjuk, egy dpf offolásra mindenképpen szeretném befizetni a nemrég vásárolt 1.9 cdti signumomat. Emelett felmerült bennem az egr kiiktatásának lehetősége is, de erős kételyeim vannak ennek hasznosságát illetően.
Ha jól tudom, az égéstérbe bejuttatott kipufogógáz az égési csúcshőmérsékletet hivatott csökkenteni és így a keletkező NoX mennyiségét.
Érdemes megóvni a motort a belekerülő koszos levegőtől ha ez azzal jár, hogy magasabb lesz a hőmérséklet a hengerben mint ahogy azt a konstrukciót tervező mérnök megálmodta?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Üdv...

Sajnos a logika hibás... Az egr szelepen meleg kipufogó gázt vezetnek vissza ettől csak magasabb lesz az égés hőmérséklete és így csökkenthető a Nox... És hamarabb és persze egyenletesebben melegszik fel a motor. A mérnök ezzel mind tisztában volt. Szóval a saját autóimon működik az egr, mert így legalább télen hamarabb és egyenletesen melegszik, a szívósort meg időnként ki kell takarítani... A dpf nagyban más kérdés... Ameddig jól működik senki sem foglakozik vele, mikor azonban elromlik, elhasználódik érdemes mérlegelni a körülményeket, költségeket...

Ez van... tankolni is kell, meg néha új gumi is kell az autóra... Ez egy ilyen sport :-)

Üdv Péter

Vissza a kérdésekhez