ProTechnic Motorsport Kft. - Chiptuning és Motoroptimalizálás teljesítménymérő padon
 
Vissza a kérdésekhez

F-es BMW chiptuning

(2024. Május 08.)

Kérdés:

Sziasztok!

Van egy BMW F34 318d 2014-es autóm, elég sokat megyek vele és ez a 136 lóerő elég lehangoló... sok céget kerestem, de nem igazán merte senki elvállalni, mert hogy túl új és valami titkosítva van a szoftverén.. Néztem az adatbázisotok, de nem találtam az autóm benne, de gondoltam megkérdezem. Ettől függetlenül tudtok F-es BMW-t chiptuningolni???

Köszi előre is,

Válasz:

Üdv Zoltán,

Igen lehet az F-es BMW-ket is chiptuningolni, sőt nagyon is jól, csak a technológia kicsit bonyolultabb. Valóban kell belőlük password-ot olvasni és hála égnek erre csak azok képesek, akiknek gyári interface-ük van.

Így aki a sok kínai hamisítvánnyal próbálkozik, az mind elvérzik.

A másik érdekessége a dolognak, hogy az EDC17C41 és EDC17CP45 vezérlők házát ki kell a megfelelő helyen lyukasztani "fúrni". Ami elsőre nem tűnik túl bonyolultnak, de ha belegondolunk, hogy akár forgács is potyoghat a vezérlőnkbe és a furattól a nyomtatott áramkör és a processzor 1-2 milliméterre található...

Így már nem is annyira könnyű feladat. Nem beszélve a kockázatról... Mert ugye az autó jó volt és azért hozták, hogy jobb legyen :-) De ha elprogramozzák vagy megsérül a motorvezérlő vagy elugrik az immo, akkor az autó nem indul és kezdődik a fejvakarás... És nem hogy jobb, de teljesen rossz lett az autónk...

És egy ilyen motorvezérlő könnyen beleszalad az 500-700eft-os költségbe...

Szóval, ha olyan helyen járunk ahol aláiratják velünk, hogy saját felelősségre végzik a chiptuningot és mindennemű garancia szavatosság kizárva, akkor azért el kell gondolkozni, hogy valóban akarjuk-e.

Én a szoftverre és a motorvezérlőre garanciát vállalok. A váltóra, difire, kuplungtárcsára nem, de ezt mindenki megérti :-)

Szóval egy szó mint száz, meg lehet csinálni és a legszebb dolog, hogy ezek a motorok csak szoftveresen vannak "gyengébbre" csinálva. Vagyis hiába 318d ez attól még 2000 köbcentis :-)

Hamarosan rakok fel fotókat, mert az úgy jobban szemlélteti a dolgot.

Remélem kielégítő és kellően megnyugtató választ adtam.

Üdv Csaba Péter
Protechnic Motorsport

Vissza a kérdésekhez