ProTechnic Motorsport Kft. - Chiptuning és Motoroptimalizálás teljesítménymérő padon
 
Vissza a kérdésekhez

BMW chiptuning

(2013. Július 09.)

Kérdés:

Szia

Olvastam egy BMW fórum chiptunig leírását, elég meggyőző számokat írtak és ár érték arányban is kedvező volt. De nem igazán értem az oldalatokon ír "Emulátorral" programozott dolgot.

A fórumon árulnak stage 1,2, és 3 verziót. Nektek is van ilyen? Illetve ti is tudtok postán küldeni kész epromot? Nálatok mennyi lenne?

Egyébkét egy E36 320i-m van

Válasz:

Szia Balla

Kezdjük az alapoktól... Az autódat 0261200401, 402, 403-as bosch számú vezérlővel szerelték, ezen 3 különböző eszközt kb 12-15 fajta szoftverrel (eprom tartalommal) gyártották. Vagyis elég nagy a lehetőség, hogy rosszat rendelj az autódhoz.
Másik: stage1, 2, 3 nagyon jól hangzik, csak nem értem... ez egy szívó motor, szóval van kicsit jó, még jobb és legjobb verzió??

Szerintem szívó motornál csak 1 jó program van.
Turbósnál van különbség st1 0.1 bar töltőnyomás emelés, st2 0.3 bar, stage 3 max turbónyomás, amit kibír a turbó...

A fórumon lévő emberke honnan tudja, hogy milyen szoftver verzió van a tiedben, mennyire van elhasználódva, elhangolódva a légtömeg mérőd, honnan tudja mennyivel kell emelni a benzin mennyiséget, ha nem látja lambda műszerrel a kipufogó gáz összetételét???

A chiptuning mindig egy adott motorra-rendszerre való optimalizálást jelent.
Ha más a kipufogód, más gázlengések alakulnak ki, ha picit arrébb van a vezérlésed, kicsit eltér a sűrítési viszonyod, máris minden-minden máshová kerül...

Biztos árban olcsóbb, de hogy nem jobb az biztos.

Az emulátor azt jelenti, hogy az eprom tartalmát emulálja, vagyis menet közben valós időben tudunk módosítani az eprom tartalmán vagyis az üzemanyag és a gyújtás tábláin...
Emulátor nélkül minden módosításhoz új chiptuning tartalmat kellene epromba írni, majd epromot cserélni, aztán újra törülni , újra írni... Ami sokkal lassabb...

Remélem kielégítő választ adtam.

Üdv Péter
Protechnic Motorsport Kft

Vissza a kérdésekhez