ProTechnic Motorsport Kft. - Chiptuning és Motoroptimalizálás teljesítménymérő padon
 
Vissza: Chiptuning

Chiptuning: Immo és speed limit kódolás

Immobiliser, immo

Gyakorlatilag azért fejlesztették, hogy az autó nagyobb biztonságban legyen és csak a tulajdonosa a saját kulcsával tudja elindítani azt.

Ám gyakran előfordul, hogy elektromos hiba lép fel (lemerülő akksi, rossz bikázás, testhiba) és az immo kódja elugrik és ezáltal nem marad szinkronban a vezérlőegységgel. Villog egy sárga kulcsocska a műszerfalon és az autó nem indul. Ilyen esetben van szükségünk immo kódolásra. Vagyis a kulcsot, az immo dobozt és a vezérlő egységet szinkronba kell hoznunk.

Immo kikapcsolást általában akkor végzünk amikor egy versenyautót kell programoznunk. Ott nincs gyújtáskulcs és a minél egyszerűbb működés a cél. Csak egy áramtalanító és egy nyomógomb, ami az önindítót vezérli.

Az immo programozás akkor válik szükségessé, ha valamelyik részvevőt cserélni kell. Tönkremegy a vezérlőegység, amit cserélni kell, ilyen esetben lementjük a tartalmát, szoftverét, és beleprogramozzuk egy másik vezérlőegységbe. Ugyanez a helyzet az immo dobozzal is.

Speed limit... sebesség korlát...

Egyes motorvezérlők rendelkeznek ilyen típusú korlátozás lehetőségével. Ez jó dolog akkor, ha a sofőr kellően rutinos, ugyanakkor életveszélyes is lehet.

Volt rá példa, mikor egy aggódó édesapa 100 km/h-ra akarta korlátozni a vakmerő lánya autóját. Mondtam neki, hogy inkább írassa be egy autóvezető tréningre. Végül csak sikerült meggyőznöm. Gondolj bele: kimész előzni egy teherautót és 100-nál nem gyorsul tovább az autó és csak közeledik a szembe jövő, csak közeledik, közeledik... Dráma...

Ugyanakkor egy bérelhető teherautónál érdemes úgy visszaszabályozni a teljesítményét, hogy ne lehessen széthajtani a motort...

De zömmel a felfelé tolás a jellemző. Egy BMW 118d 206 km/h-nál tilt, de feloldva 230-at könnyedén tud menni minden tuning nélkül. De a mérnök tudta, hogy a fékhatás, menetstabilitás meddig üzembiztos.
 
Vissza: Chiptuning