ProTechnic Motorsport Kft. - Chiptuning és Motoroptimalizálás teljesítménymérő padon
 
Vissza a kérdésekhez

Mazda 5 chiptuning és dpf

(2014. Január 05.)

Kérdés:

Tisztelt Péter!

A véleményét kérném dpf ügyben. Egy 2007-es Mazda5 autóm van a 110 lovas változat. Most 130 ezer van benne. Nincsen gondom a szűrővel mivel szinte csak országúton használom vidéken. DPF lámpát sose láttam villogni/világítani, az évi 20 ezer km alatt kb 1-1,5 cm-et emelkedik az olajszint. Ebben az esetben javasolja-e a szűrő kiiktatását vagy csak abban az esetben ha problémák merülnének fel vele? Pozitív szempontnak tartom a teljesítmény növekedést, de aggódom egy esetleges műszaki vizsgán való kötözködés miatt ha épp egy szőrös szívű vizsgáztatóba botlom aki az autó átalakítása miatt szívózik. No meg az is kérdésem lenne, hogy a környezetvédelmi normákat így is teljesíti-e az autó?És Boldog Új Évet Kívánok Önnek!

Válasz:

Üdvözletem

Nos ebben az esetben nem okoz problémát a koromszűrő. Az autópálya használat alatt azért az autó regenerál. A lámpa csak akkor villog-világít, ha nem sikerül a regeneráció, vagy félbeszakad...

Az mindenesetre tény, hogy a szűrő fojtás a motornak és az emelkedett gázolajos olajszint sem egészséges a motornak, turbónak.

De ettől még sokáig jó lehet az autó!!!

Az emberek zöme eltávolíttatja a szűrő, az okosabbak kivetetik és raknak bele egy üres dobot vagy csövet, így üzemanyagot spórolnak és élvezik az autójuk, viszont mikor eladásra kerül, akkor az új vevő is megnyugszik, hogy egy gonddal kevesebb és még a szűrő is jó és akár szigorított vizsgára vissza is lehet tenni..

Az autó koromszűrő nélkül is tudja a környezetvédelmi normákat, hiszen a katalizátor benne marad és ez végzi a gázok és égéstermékek kezelését csökkentését.

Részecskeszűrős autókat is lehet chiptuning használatával nagyobb teljesítmény elérésére sarkallni, mely általában növelni szokta a koromszűrő élettartamát. (Magasabb kipufogó gáz hőmérséklet, kisebb méretű koromszemcsék, emelt turbónyomás, melynél tisztább égés érhető el és nagyobb áramlási sebesség, mely szintén javítja a részecskeszűrő tisztulását)...

Ugyanakkor javul a motor feltöltöttségi foka és a hatásfoka, mely teljesítmény növelést és fogyasztáscsökkenést eredményez.

Üdvözlettel Csaba Péter

Vissza a kérdésekhez