ProTechnic Motorsport Kft. - Chiptuning és Motoroptimalizálás teljesítménymérő padon
 
Vissza a kérdésekhez

Chiptuning, teljesítménymérés, optimalizálás

(2017. Május 18.)

Kérdés:

Sziasztok, régóta figyelem a munkáitok, chip tuning referenciáitok... kevés cégnél látok hasonló eredményeket és hozzáállást, de kiváncsi vagyok és szkeptikus, hogy lehet, hogy ennyire pontosan be tudjátok- tudod állítani a chip tuning utáni teljesítmény és nyomaték maximumot ? Kicsit már úgy érzem van valami csalás a dologban. Sokat segítene a válaszod a döntésben. Köszönöm F. Tamás

Válasz:

Szia Tomi,

a kíváncsiság és a szkeptikus hozzáállás érthető, én is így vagyok mindennel.
Ez a történet egyszerű... A motor szoftver fejlesztésekor használt jellegmezők, vagy hívjuk szabályzási értékeknek többé-kevésbé Nm mértékegységgel van megadva, szóval mikor emelsz egy nyomaték limiteren, akkor Nm növekedést adsz meg... De vannak esetek, amikor mennyiségi (üzemanyag) limiterek vannak, itt viszont van egy Nm konverzió táblázat, ami megadja, hogy milyen fordulaton mekkora nyomatékhoz mennyi üzemanyag kell... Ebből könnyen visszaszámolható, na persze nem minden ennyire egyszerű és persze mélyebben nem is akarok ebbe belemenni, mert ez nem egy tanfolyam :-)

Azért kell hozzá jó pár év tapasztalat is, amit csak úgy tudsz megszerezni, ha a módosítást (chiptuningot, optimalizálást) vissza ellenőrzöd egy teljesítmény méréssel... És ha ezt elég gyakran és szisztematikusan ismételgeted éveken keresztül, akkor elég könnyen pontos eredményeket tudsz majd felmutatni az élet bármely területén :-)

Vissza a kérdésekhez